Ik stel me graag aan je voor!
Mijn pad naar het specialisme van rouw en verlies is al jong ingezet. Ik heb mijn beide ouders op jonge leeftijd verloren. Wees worden, en zeker zo vroeg in je leven, grijpt heel diep in. Ik begrijp in mijn botten wat verlies met je kan doen. Deze diepe kennis helpt me anderen te begrijpen en te ondersteunen.
Naast dat ik ervaringsdeskundige ben op het gebied van rouw en verlies, heb ik me ook in mijn opleidingen en werk –niet toevallig- gericht op het begrijpen en helpen van mensen. Ik ben afgestudeerd en gepromoveerd als psycholoog, en werk als docent aan de Universiteit van Tilburg. Ik heb daarnaast een coachings-opleiding gedaan, waarin ik me heb gespecialiseerd op het gebied van rouw en verlies.
Ik vind het bijzonder waardevol om te werken met mensen die te maken hebben met rouw en verlies. Je kunt op allerlei manieren diep verlies ervaren, in je werk, je toekomstplan, je gezondheid, of je relatie. Hoe verschillend ook, er zijn ook overeenkomsten, ook tussen kinderen en volwassenen die rouwen. Ik ervaar dagelijks dat de hulp van een coach enorm veel verschil maakt voor mensen bij het toelaten en ondergaan van hun verschillende, confronterende gevoelens. Rouw en verlies kunnen groot effect hebben op hoe iemand in het leven staat, en naar zijn toekomst kijkt.
Wat beweegt mij?
Omdat ik aan den lijve heb ondervonden hoe snel het leven ineens afgelopen kan zijn vind ik het erg belangrijk om het leven te vieren. Ik ben in mijn dagelijkse praktijk bezig om te kijken hoe mensen betekenis geven aan hun leven, speciaal op de momenten waarop het er toe doet. Hoe vier je een hoogtepunt? Wat is daar voor nodig, behalve het regelen van een heleboel praktische zaken? Hoe zorg je ervoor dat je leven niet verzandt in de waan van alledag?
Rouw, veerkracht en vieren zijn thema’s die me mateloos interesseren. Ik vind het geweldig om voor een groep te staan en te zien dat de thema’s die ik bespreek echt een verschil maken voor mensen. Ik geef lezingen die door anderen als zeer inspirerend worden ervaren, omdat ik academische inzichten kan combineren met diepe inzichten die ik heb opgedaan in de zware periodes in mijn leven.
Over Ellen zelf
Ellen Dreezens heeft jong haar beide ouders verloren. Dat heeft haar diep gevormd. Ellen is gepromoveerd psycholoog en kunstenaar. Ze staat regelmatig als danseres en zingend op het podium. In 2012 maakte ze een muziektheatervoorstelling rond het thema ‘jezelf mogen zijn.’ In 2015 werd die gevolgd door een filmportret over haar overleden ouders. In 2019 verscheen er een interview met Ellen in het programma “Ik mis je“, waarin ze vertelt over hoe het verlies van haar ouders haar gevormd heeft.
Als docent aan het University College Tilburg haalt Ellen haar studenten uit hun comfortzone met uitdagende vakken. Hiernaast is Ellen spreker en auteur op het gebied van rouw en veerkracht. Ze schreef een boek voor kinderen die rouwen, het Doorleefboek en maakte een scheurkalender voor volwassenen die rouwen. Ze heeft een opleiding bij de Academie voor Coaching & Counselling waarin ze coaches leert hoe het best om te gaan met mensen die rouwen. Haar nieuwste boek is geschreven voor coaches die willen leren hoe ze mensen met rouw kunnen begeleiden en heet ‘Ieder zijn rouw‘.
Je kunt hier een interview lezen over Ellen en haar laatste boek ‘Ieder zijn rouw’.